'Stap.nu zorgde ervoor dat ik niet over mijn grenzen heen ging'

Esther de Vries* besloot een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als zelfstandig makelaar met twee opgroeiende kinderen wilde ze graag financiële zekerheid, mocht haar iets overkomen. Helaas werd dat waarheid en kreeg ze vorig jaar borstkanker. TAF koppelde haar aan Stap.nu, een organisatie die onder andere zelfstandig ondernemers met kanker of een chronische ziekte helpt bij de terugkeer in hun werk. Esther vertelt over haar ervaringen.

‘Vorig jaar maart ontdekten de artsen borstkanker bij mij. Als zelfstandig ondernemer ben ik daardoor een hele tijd uit de running geweest. Het was een gekke periode. Niet alleen kreeg ik een vreselijke diagnose, precies op dat moment ging ook het land op slot vanwege corona. De hele wereld moest een stapje terug doen. Dat maakte het voor mij ook makkelijker om een stapje terug te doen. Normaal gesproken heb ik vanwege mijn werk veel bezichtigingen (Esther is makelaar, red.), maar die gingen niet door. Dat scheelde voor mij enorm. Die rem had ik nodig. Je krijgt de diagnose, en dan? Ik wist niet wat me te wachten stond. Pas na een paar maanden heb je inzicht in het traject en weet je wat het met je doet.’

Onverzekerd rondlopen is een groot risico

Esther is al bijna 20 jaar makelaar. Een aantal jaren geleden begon ze voor zichzelf en besloot ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. ‘Ik realiseerde me dat het toch wel een groot risico is om onverzekerd rond te lopen. Mijn partner werkt ook, maar als er iets met mij zou gebeuren dan kwamen we toch in de knel. Daarom heb ik de TAF GoedGezekerd AOV afgesloten. Een betaalbare verzekering die in ieder geval de woonlasten doorbetaalt als mij iets overkomt. Het betalen van de hypotheek en boodschappen is toch wel een basisbehoefte. Met twee opgroeiende kinderen hadden we die zekerheid nodig.’

‘Ik verwachtte gedoe’

Je denkt dat het je niet overkomt, maar dan gebeurt het toch. Toen ik aanspraak moest maken op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering verwachtte ik gedoe vanuit de verzekeraar. Een afwijzing. Maar vanaf dag 1 waren ze bij TAF heel begripvol. Ze begrepen mijn situatie en het was meteen geregeld. Heel prettig.

Begeleiding vanuit Stap.nu

Na een tijdje koppelden ze me ook aan een begeleidster van Stap.nu. Een organisatie die mensen met kanker of een chronische ziekte begeleidt in het terugkeren in werk. Daar heb ik ontzettend veel aan gehad. Als werknemer is re-integreren van A tot Z voor je geregeld. Als zelfstandig ondernemer werkt dat toch anders. Want waar moest ik de grens leggen, wat werd er van me verwacht en wat kon ik aan? Je kunt niet zomaar denken, vandaag lukt het niet dus ik kom niet. Klanten rekenen op je. En er is ook niemand die tegen je zegt dat je rust moet pakken. Mijn begeleidster van Stap.nu heeft hier veel ervaring mee. Samen hebben we gekeken naar wat er wel en niet kon en op basis daarvan een planning gemaakt. Ik had gedurende een aantal maanden regelmatig contact met haar. Ze zorgde ervoor dat ik niet over mijn grenzen heen ging en was een fijne sparringpartner.

‘Fijn dat iemand begrijpt met wat je eigenlijk bedoelt met: 'Ik ben moe' 

Niet alleen op zakelijk gebied kon ik bij haar terecht, ook kon ik mijn emoties af en toe de vrije loop laten bij haar. Thuis wil je niet de hele tijd zeggen na een dag werken: ‘Ik ben hartstikke moe’. Op een gegeven moment krijg je dan de begrijpelijke reactie terug dat zij ook moe zijn en hard gewerkt hebben. Het is fijn om je ei kwijt te kunnen bij iemand die begrijpt wat je eigenlijk bedoelt met ‘Ik ben moe’.

Inmiddels ben ik beter en gelukkig ook weer volledig aan het werk. Ik heb net mijn laatste gesprek gehad met mijn begeleidster van Stap.nu. Ik ben dankbaar dat dit traject me is aangeboden door TAF.

Meer over de TAF GoedGezekerd AOV

*Vanwege privacyredenen hebben wij een andere naam gebruikt en een stockfoto geplaatst.