Waarom alleen een Broodfonds niet altijd de beste keuze is: 4 zaken waar je rekening mee moet houden!
Als ZZP’er sta je voor vele belangrijke financiële keuzes, zoals het kiezen van de beste manier om jezelf in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid. Naast het traditioneel afsluiten van een AOV voor ZZP’ers, kiezen mensen er soms voor om zich bij een broodfonds aan te sluiten.
Hoewel een Broodfonds voor sommigen een slimme optie lijkt, is het verstandig om vooraf alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. De keuze om je enkel bij een Broodfonds aan te sluiten als financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid als ZZP’er is niet voor iedereen de beste keuze.
In deze blog geven we je informatie over de keerzijden van een broodfonds en welke Broodfonds alternatieven er zijn. Hierdoor weet jij wat voor jou de beste keuze is!
Natuurlijk is dit een tijd vol van vreugde en verwachting, maar ook een tijd waarin financiële zekerheid en planning van essentieel belang zijn. Je bent immers afhankelijk van je inkomsten uit je ZZP werkzaamheden en door je zwangerschap zul je een tijdje uit de running zijn. Wees daarom goed voorbereid. We geven je graag informatie over je rechten, plichten en andere zaken die goed zijn om van tevoren geregeld te hebben. Zo weet je zeker dat deze mooie tijd niet wordt gedwarsboomd door financiële onzekerheden!
Wat is een Broodfonds en hoe werkt het?
Een Broodfonds is een collectieve voorziening waarbij zelfstandigen maandelijks een bedrag inleggen. Dit geld wordt vervolgens uitgekeerd aan leden van deze groep, die door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Het concept is gebaseerd op het onderling vertrouwen van de leden en solidariteit. Hoewel het als de ideale uitkomst klinkt, kent het in de praktijk ook nadelen.
De beperkte dekking van een Broodfonds
Een Broodfonds biedt ondersteuning wanneer je als ZZP’er ziek bent. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die belangrijk zijn om mee te nemen in je overweging.
- Een lidmaatschap bij een Broodfonds vraagt veel vertrouwen van jou en je mede-leden. Ook wordt er verwacht dat leden betrokken zijn bij het fonds.
- De uitkering van een Broodfonds is maximaal € 2.500 per maand
- Er wordt maximaal twee jaar uitgekeerd, langdurende arbeidsongeschiktheid is dus niet gedekt.
Bovendien biedt een Broodfonds geen dekking bij zwangerschap en bevalling. Een AOV biedt hierbij een meer uitgebreide en langdurige dekking. Wil je weten hoe je je financiële zaken het beste regelt voordat je zwanger raakt? Lees dan onze pagina: ‘Zwanger als ZZP'er’!
Risico's en onzekerheden van een Broodfonds
In een Broodfonds zijn de mogelijkheden om persoonlijk je financiële bijdrage te verhogen of verzekeringsdekking te wijzigen, vrij beperkt. Dit komt doordat het Broodfonds gebaseerd is op solidaire beslissingen. Daarbij is er geen optie voor maatwerk. Hierdoor is het moeilijker om rekening te houden met individuele verschillen in beroepen of zaken zoals gezondheidsstatus.
Een AOV biedt uitgebreide flexibiliteit en maatwerk. Hiermee kun je je verzekering zo samenstellen dat deze naadloos aansluit bij je specifieke behoeften en eventuele risico’s. Hierdoor kun je genieten van de betere bescherming die echt bij je past.
De kosten en fiscale aspecten van een Broodfonds
De fiscale behandeling van de inleg in een Broodfonds verschilt vergeleken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De kosten van een Broodfonds zijn niet aftrekbaar, terwijl de premie voor een AOV dit vaak wel zo is. We zeggen vaak, omdat bij onze GoedGezekerd AOV je zelf mag kiezen of je de premie wel of niet aftrekt. Trek je de premie fiscaal af, dan is de uitkering belast. Een netto premie resulteert dan ook in een netto uitkering. Dit biedt een direct belastingvoordeel voor de verzekerde.
Wil je meer weten over de fiscale voordelen van een AOV? Lees dan ons artikel: Is mijn AOV-premie fiscaal aftrekbaar?
Waarom een AOV vaak een betere keuze is
Als ZZP’er is het belangrijk om de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te overwegen. Een AOV is goed betaalbaar en draagt vele voordelen met zich mee als Broodfonds alternatief. Hierbij de diverse voordelen opgesomd:
- Meer zekerheid van een solide verzekeraar
Een AOV wordt aangeboden door een erkende verzekeringsmaatschappij. Hier wordt strikt gereguleerd met overheidsinstanties, dat zorgt voor financiële stabiliteit en betrouwbaarheid. - Flexibele dekkingsopties en uitkeringsduur
Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en financiële situatie, kies jij hoe breed je dekking moet zijn en hoe lang de uitkering loopt. - Fiscaal voordeel
De premies die je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt, zijn aftrekbaar van je belasting. Hierdoor verlaag je je kosten en wordt de verzekering financieel aantrekkelijker. - Maatwerk is mogelijk
Kies voor een op maat gemaakte bescherming. De polis kan namelijk volledig worden aangepast aan de risico’s die passen bij jouw beroep en levensstijl. - Sluit eenvoudig online af
Sluit snel en gemakkelijk een verzekering af die past bij jouw situatie als ZZP’er. - De AOV wordt verplicht voor ZZP’ers De AOV wordt naar verwachting in 2027 verplicht voor ZZP’ers. Hoe dit eruit komt te zien lees je op: Verplichte AOV voor ZZP’ers, hoe zit het nu precies?
Een AOV biedt zekerheid, wettelijk toezicht en een solide verzekeraar. Het voordeel hiervan is dat je meer flexibiliteit hebt in je dekkingsopties en de duur van je uitkering. Plus, de premie is fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is het mogelijk om je maatwerk af te stemmen op je persoonlijke situatie en je beroepsrisico’s. Zo ben je flexibel in het bepalen van de kosten.
Benieuwd hoe de kosten van een AOV zijn opgebouwd? Dat lees je in ons artikel: AOV, dit zijn de kosten en premies!
Overweeg een AOV als alternatief, of combineer het met een Broodfonds
Voor ZZP’ers is het belangrijk om te bedenken wat nu het beste bij je past als het gaat om je financiële bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Een Broodfonds is gebaseerd op solidariteit en biedt steun bij langdurige ziekte. Echter brengt dit ook bepaalde beperkingen en risico’s met zich mee. Deze bestaan uit een beperkte uitkeringsduur, het ontbreken van fiscale voordelen, onvoldoende dekking en wettelijke waarborg.
Een AOV biedt daarentegen uitgebreide voordelen aan zoals:
- Persoonlijk maatwerk: Volledig afgestemd op jouw specifieke risico’s en situatie.
- Flexibiliteit: Dekking en uitkeringsduur die zijn afgestemd op jouw behoeften.
- Fiscale voordelen: Aftrekbare premies die een financieel voordeel bieden.
- Betrouwbaarheid: Wettelijk toezicht dat wordt ondersteund door solide verzekeraars.
Met deze voordelen is een AOV een zeer aantrekkelijke optie voor ZZP'ers die op zoek zijn naar een flexibele, maar vooral betrouwbare oplossing voor arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is het ook mogelijk om je AOV met een Broodfonds te combineren. Zo leg je meer in, maar ontvang je ook meer tijdens je arbeidsongeschiktheid. Hoe je dit doet, lees je op de pagina Broodfonds en AOV combineren!
Wil je graag meer weten over de voordelen van een AOV en ben je geïnteresseerd in de verschillende opties? Klik dan op onderstaande button en bereken direct jouw AOV premie!