Looptijden en verzekerd maandbedrag AOV stijgen sinds corona

  • Onzekere, dure tijden vragen om groter financieel vangnet
  • Pandemie had nauwelijks effect op aantal aanvragen AOV

De looptijden en het verzekerde maandbedrag van Nederlanders met een arbeidsongeschiktheidsverzekering stijgen sinds corona. Dat concludeert TAF Verzekeringen op basis van interne cijfers en data van het HDN over de aankoop-gerelateerde hypotheekmarkt. Daarentegen is opvallend dat de pandemie niet heeft geleid tot een stijging van het aantal aanvragen. 
 

Datum geplaatst: 14-03-2023

De Nederlanders die een AOV afsluiten, doen dit ten opzichte van de periode voor corona voor een langere periode. Sinds begin 2019 is de looptijd bij werknemers in loondienst gestegen met veertien procent, van gemiddeld 20,1 naar 22,9 jaar. De gemiddelde looptijd van een AOV van zelfstandig ondernemers, die in tegenstelling tot werknemers anders helemaal niet verzekerd zijn, ging zelfs van 18,9 naar 25,8 jaar (+36%).


Ook wordt een groter deel van het inkomen verzekerd. Vaste werknemers verzekeren een maandbedrag van 763 euro, waar dit in 2019 nog 657 euro was. Bij ondernemers is dit maandbedrag van 2261 naar 2666 euro gestegen. Dat zijn procentuele stijgingen van respectievelijk zestien en achttien procent. “Deze onzekere, dure tijden vragen simpelweg om een groter vangnet”, verklaart Michiel Meijer, commercieel directeur bij TAF Verzekeringen. 
 

Corona had geen impact op aantal aanvragen

De pandemie had echter geen effect op het aantal aanvragen. Afgezet tegen de aankoop-gerelateerde hypotheekmarkt ziet TAF dat Nederlanders voor de pandemie in 10,7 procent van de hypotheekaanvragen een AOV aanvroeg. Tijdens (11,4%) en na (11,9%) is dit percentage minimaal gestegen. Meijer: “Het is gek dat zo’n ontwrichtende pandemie niet heeft geleid tot een significante stijging. Dat baart mij flink zorgen, aangezien het verzuim wél flink oploopt.” Het ziekteverzuim van werknemers lag volgens cijfers van het CBS in het vierde kwartaal van 2022 opnieuw hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vanaf 2016 is dat elk jaar zo geweest.


Een mogelijke verklaring voor het uitblijven van een piek in aanvragen, zijn de gestegen vaste lasten van huishoudens door inflatie en hogere energieprijzen. “Iedereen voelt dat in de portemonnee. Een logisch gevolg daarvan is dat men gaat besparen. Het is alleen een verkeerde reactie als men besluit om deze besparingen op dit vlak te doen. Verzekeringen zijn juist een belangrijk vangnet, mocht arbeidsongeschiktheid de financiële kwetsbaarheid verergeren”, zegt Meijer.


Van een strikter acceptatiebeleid is geen sprake. Meijer: “Door de komst van corona zijn verzekeraars in de gezondheidsverklaring wel corona-gerelateerde gezondheidsvragen gaan stellen. Dat heeft echter niet tot nauwelijks geleid tot meer afwijzingen in de branche.”


Mannen rond de dertig sluiten vaakst af


Veel meer mannen dan vrouwen vroegen tussen 2019 en 2022 een AOV aan: 61 versus 39 procent. Onder die aanvragen is de leeftijdscategorie 26 tot en met 30 jaar veruit het grootst. Logisch, vindt Meijer: “Dat is de leeftijd dat de meeste mensen starten met gezinsuitbreiding en een eerste huis kopen. En in Nederland werken mannen gemiddeld meer (fulltime) dan vrouwen.”