Aantal aanvragen overlijdensrisicoverzekeringen in hypotheekproces stijgt fors

Sinds pandemie duizenden huishoudens meer verzekerd tegen overlijdensgeval

TAF Verzekeringen ziet dat Nederlanders sinds corona steeds vaker kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Uit een analyse van de ORV-marktleider blijkt dat in bijna veertig procent van de aankoop gerelateerde hypotheekaanvragen ook een ORV wordt aangevraagd. Voorafgaand aan de coronapandemie gebeurde dit nog bij iets minder dan één derde van deze hypotheekaanvragen. 
 

Datum geplaatst: 22-06-2023

Sinds de pandemie ziet TAF sommige maanden zelfs in bijna de helft van de aankoop gerelateerde hypotheekaanvragen een ORV terug. “Het percentage verzekerden op dit vlak is dus flink gegroeid. Dat gaat om duizenden huishoudens meer met een ontzettend belangrijk vangnet”, zegt Michiel Meijer, commercieel directeur van bij TAF. Ook na het vervallen van de laatste coronamaatregel blijft het aantal ORV-aanvragen vooralsnog hoog. Sterker nog, tijdens de pandemie was het percentage zelfs nog iets lager dan daarna: 37 versus 38 procent.

Meijer: “Ik ben blij te zien dat steeds meer huishoudens het belang van een ORV inzien. Nabestaanden kunnen er financieel flink op achteruitgaan als bijvoorbeeld een partner komt te overlijden. Dit kan leiden tot schrijnende situaties, waarin sommige gezinnen zelfs het huis moeten verlaten. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met een hypotheek, maar ook voor huurders.”

Overijssel best verzekerd, Friesland neemt risico

Regionaal zijn er nog wel grote verschillen terug te zien, zo concludeert TAF. Afgezet tegen het aantal verkochte woningen in 2022 hebben bijvoorbeeld 74 procent van de kopers in Overijssel een ORV. Daarmee is de provincie in het oosten de best verzekerde provincie van het land. In Friesland werd naar verhouding veel minder vaak een ORV afgesloten: 41 procent. “Dat zijn opmerkelijk grote verschillen, maar het blijft gissen naar een verklaring”, aldus Meijer. Het gemiddelde van Nederland is 54 procent. 

Pandemie had minder effect op AOV

In tegendeel tot de ORV had de pandemie weinig tot geen effect op het aantal aanvragen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Afgezet tegen de aankoop-gerelateerde hypotheekmarkt ziet TAF dat Nederlanders voor de pandemie in 10,7 procent van de hypotheekaanvragen een AOV aanvroeg. Tijdens (11,4%) en na (11,9%) corona is dit percentage minimaal gestegen. 

“Het kan zijn dat we de komende tijd weer meer aanvragen zullen zien, vanwege de sluipende economische onzekerheid waar we mee te maken hebben. Werknemers maar ook zelfstandigen zijn het in ieder geval aan zichzelf verplicht om goed te informeren naar de mogelijkheden en consequenties van hun keuze", besluit Meijer. 

Over TAF Verzekeringen

TAF Verzekeringen, gevestigd in Eindhoven, is expert in financiële producten die inkomen en vermogen beschermen. Met het aanbieden van eenvoudige en transparante financiële oplossingen, waaronder arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen, willen wij mensen helpen om zo onbezorgd mogelijk te leven. Met meer dan 600.000 actieve overlijdensrisicoverzekeringen is TAF marktleider op het gebied van ORV.